vrtni alat

Krećete s prvim vrtom? Ovih 7 genijalnih alata zaista morate odmah nabaviti

Nema snažnog vrta bez dobrog alata. To je činjenica. Osim što vam alat pomaže u radu, ako je kvalitetan i njime se pravilno služite on će vam bitno olakšati posao i uštedjeti vrijeme. Baš zbog toga odlučili smo napraviti listu od 7 alata koje baš svaki vrtlar mora imati kod kuće (ili u spremištu).

Rukavice

Rukavice su početak i kraj svakog rada u vrtu. Bilo da kopate pa spašavaju od žuljeva, bilo da pljevite korov i trnje pa štite od ogrebotina – rukavice su neizostavne. Kod rukavica za vrt morate paziti da su lagane i da su vam prsti i cijela šaka u njima fleksibilni kako biste mogli baratati oko sitnih biljčica. S druge strane, dobro je i da imaju premaz od gume zbog boljeg gripa kako vam, dok držite drugi alat, on ne bi iskliznuo iz ruku. Mi koristimo ove iz Pevexa – nisu skupe, a dobro obavljaju sav posao u našem malom vrtu.

Lopatica

Ova lopatica s oštrim vrhom savršen je alat za sve koji imaju mali vrt na selu, puno cvijeća ili pak urbani vrt na balkonu ili vrhu zgrade. Idealna je za čupanje korova, a dobro dođe i prilikom sadnje sjemena ili presađivanja mladica. Mi smo ju ovog proljeća često koristili kod usitnjavanja starije, tvrđe zemlje u lončanicama ili većim posudama. I moramo priznati, tu ovaj alat obavlja odličan posao.

Lopata

Kraljica vrtnog alata – lopata. Za kopanje, okopavanje, sadnju ili čupanje velikog i snažnog korijenja koje smeta vašim biljkama. Pazite samo da je čvrsta i oštra i nećete imati problema. Mi smo lopatu naveliko koristili kada nam se jedna ruža previše približila povrtnjaku, pa smo ju odlučili presaditi na drugo, mirnije mjesto.

Grablje

Grablje imaju jako puno primjena u vrtu. Osim što su dobre za skupljanje lišća i pokošene trave koje ćete kasnije koristiti za kompostiranje ili malčiranje, one su odlične i za poravnavanje zemlje na vrtu. Pazite samo da su čvrste, po mogućnosti metalne. Plastični zupci često znaju popucati kada zapnete za neki korijen ili veću granu.

Vrtne škare

Nema kvalitetne brige za vrt bez kvalitetnih vrtnih škara. To je jedini alat koji vam je zaista potreban prilikom obrezivanja voćaka. Ili grana drveća koje vam zakrivaju pogled ili rade sjenu na povrtnjaku. Ove škare neizostavne su u vinogradarstvu, ali svakako dobro dođu svim vrtlarima neovisno o tome kakav vrt imate kod kuće. Osim običnih škara, dobro je imati i one s dugačkom ručkom kako biste mogli doseći grane u unutrašnjosti krošnje ili metar-dva iznad vas.

Kosilica

I za kraj, kosilica. Dijele se na nekoliko vrsta, a sve ovisi o tome kakav travnjak, vrt ili voćnjak zapravo imate. Ako imate puno prostora na kojem raste trava, preporučili bismo vam električnu kosilicu. S njom u pola sata ili sat vremena možete pokositi ogroman prostor. Ako pak imate puno malih biljčica, voćaka ili ukrasnog bilja koje raste po cijelom dvorištu, onda je za vas trimer za travu, tzv. flakserica, kojom ćete lakše kositi oko biljaka, bez da ih oštetite ili u potpunosti uništite.

Inače, za one koji nemaju toliko vremena kositi, danas na tržištu postoje i robotske kosilice koje će posao obaviti umjesto vas. Osim što su tihe (najglasniji modeli idu do 70 decibela), idealne su za veće travnate prostore koji će, jednom kada kosilica prođe, biti porezani na točno istu visinu.

Evo kako to izgleda u praksi.

Ono što je također dobro je da sve robotske kosilice dolaze s ograničivačima kretanja koje postavite po travi i senzori na kosilici znat će da tu granicu (npr. ulaz u vaš povrtnjak) ne smiju proći.

Kanta za zalijevanje

Što je vrt ako ga pravilno ne zalijevate. Idealan alat za to je kanta za zalijevanje s vrhom koji raspršuje vodu imitirajući prirodnu kišu. Dolaze u svim veličinama, od najmanjih za male gredice i balkonsko cvijeće, do velikih od preko 20 litara za zalijevanje cijelog povrtnjaka.

I za kraj… Održavanje alata

Sve što je na kraju bitno je da alat, jednom kada ste ga prestali koristiti, pospremite na mjesto na koje ne može pasti kiša (kako ne bi hrđao). Isto tako, sve kopačice nakon posla očistite od zemlje i korova kako nekim slučajem te sjemenke ne biste prenijeli dalje. Kosilicu također očistite od ostataka trave jer, ako se osuši i stvrdne, mogla bi sljedeći put oštetiti oštrice i sami motor.

I to bi bilo to – vaš mali vrt bit će vam itekako zahvalan.

Ostavi komentar...

Scroll to Top