divovska-tuca-argentina

‘Divovska’ tuča u Argentini, s komadima leda većima od 23 cm, mogla bi biti novi rekorder

Ovo što gledate na slici je nešto što znanstvenici u zovu – divovska tuča (također, krupa ili grȁd). Potencijalno, riječ je o najvećem komadu leda koji je pao na zemlju u povijesti, širine između 18.7 i 23.6 centimetara i težine od 422 grama, piše IFLS.

Ovaj komad leda pao je s neba 8. veljače 2018. godine za vrijeme ogromne grmljavinske oluje u argentinskom gradu Villa Carlos Paz. Američki znanstvenici sa sveučilišta Penn State počeli su istraživati cijeli slučaj, pa evo nekih zaključaka do kojih su došli.

“Ovaj komad leda nastao je u oluji koja je po klasifikaciji bila tzv. superćelija, iz klase jakih, dugotrajnih oluja koju karakterizira konstantno, rotirajuće, uzlazno podizanje”, rekao je Matthew Kumjian, vodeći autor studije. “Superćelije imaju vrlo snažne, široke uzlazne vjetrove, što je ključno za razvoj ovakvih ogromnih komada leda. Zbog takvog obrasca strujanja zraka, oborine provode dugo vremena kružeći po oblaku, spajajući se u divovsku tuču. Jednom kada postaju preteški čak i za ovakvu oluju, padaju na zemlju“, objasnio je.

Tuča u argentinskom gradu Villa Carlos Paz

Ovakva tuča, ako potraje dovoljno dugo, osim ogromne štete na usjevima, može biti smrtonosna i za ljude. Srećom, u argentinskom slučaju nije bilo ozlijeđenih, ali je šteta na automobilima i zgradama bila velika.

Inače, prijašnji rekorder za najjaču tuču nastao je 2010. godine u američkoj saveznoj državi Dakoti, s komadima leda većima od 20,3 centimetara.

Ostavi komentar...

Scroll to Top